Celiakia
Celiakia jest chorobą wrodzoną, utrzymującą się przez całe życie. Czasami ujawnia się pod wpływem dodatkowych czynników, takich jak infekcje, stres lub ciąża, i może wystąpić w różnym wieku. W poradniku przedstawiono najważniejsze informacje o przyczynach i ryzyku wystąpienia tej choroby oraz wskazania dotyczące prawidłowej diety. Główną część książki stanowią jadłospisy.
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-200-5796-6
- ISBN druku: 83-200-3062-5
- Liczba stron: 108
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Wprowadzenie - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski 7 Co to jest celiakia? - Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski 9 Częstość występowania celiakii w populacji - Mirosław Jarosz, Wioleta Respondek 11 Jakie są objawy kliniczne celiakii? - Mirosław Jarosz 13 Jak potwierdzić rozpoznanie celiakii? - Mirosław Jarosz 16 Objawy kliniczne 16 Badania laboratoryjne 19 Badania histopatologiczne 20 Inne odchylenia w badaniach laboratoryjnych 21 Leczenie celiakii - Mirosław Jarosz 22 Rokowania - Mirosław Jarosz 24 Produkty spożywcze zawierające gluten - Regina Wierzejska 26 Charakterystyka glutenu i innych białek zbożowych 26 Gluten w środkach spożywczych 30 Wykaz produktów spożywczych zawierających gluten 34 Produkty spożywcze bezglutenowe - Regina Wierzejska, Anna Taraszewska 37 Charakterystyka zbóż bezglutenowych 37 Wymagania dotyczące bezglutenowych produktów spożywczych 52 Produkcja żywności bezglutenowej - regulacje prawne 56 Praktyczne zalecenia oraz wskazówki dotyczące układania diety w celiakii - Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik 59 Jak wybierać odpowiednie produkty i układać jadłospis? 59 Co na śniadanie? 64 Co na obiad? 65 Przykładowe jadłospisy dla osób z celiakią - Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik 66 Sezon letnio-jesienny 66 Sezon zimowo-wiosenny 80 Niedobór witamin i składników mineralnych w celiakii - Anna Taraszewska 93 Leki a dieta bezglutenowa - Anna Taraszewska, Wioleta Respondek 98 Piśmiennictwo 105