Żywienie w czasie ciąży i karmienia piersią
Książka stanowi omówienie znaczenia prawidłowego żywienia podczas ciąży i laktacji, zasad żywienia w tym okresie z uwzględnieniem suplementacji, obejmie też zagadnienia dotyczące żywienia w ciąży powikłanej cukrzycą, niedokrwistością, ciążowym stanami nadciśnieniowymi, cholestazą, ze współistniejącą otyłością, chorobami przewodu pokarmowego, niewydolnością nerek, chorobami nowotworowymi, po zabiegach bariatrycznych, po przeszczepieniu narządów
- Kategorie:
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-200-6380-6
- ISBN druku: 978-83-200-6344-8
- Liczba stron: 164
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
1. Znaczenie prawidłowego żywienia kobiet podczas ciąży Dorota Szostak-Węgierek 1 Masa ciała matki 1 Białko 2 Kwasy tłuszczowe n-3 2 Foliany 3 Witamina D 4 Antyoksydanty 4 Witamina A 4 Cholina 4 Wapń 5 Żelazo 5 Cynk 5 Jod 6 Magnez 6 Programowanie wewnątrzmaciczne 6 Piśmiennictwo 7 2. Znaczenie prawidłowego żywienia kobiet podczas laktacji Agnieszka Bzikowska-Jura 9 Wstęp 9 Fizjologia procesu laktacji 11 Skład mleka kobiecego 12 Sposób żywienia i stan odżywienia kobiet w okresie laktacji 15 Piśmiennictwo 16 3. Zasady prawidłowego żywienia kobiet w wieku rozrodczym Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna 17 Czynniki żywieniowe wpływające na płodność 18 Bilans energetyczny 18 Białko 19 Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe 20 Węglowodany 22 Witaminy i składniki mineralne 23 Substancje psychoaktywne 26 Piśmiennictwo 27 4. Zasady żywienia kobiet ciężarnych Dorota Szostak-Węgierek, Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna 29 Zalecenia łowe 32 Piśmiennictwo 45 5. Zasady żywienia kobiet karmiących piersią Agnieszka Bzikowska-Jura 47 Zapotrzebowanie energetyczne i udział makroskłw diecie 47 Płyny w diecie kobiety karmiącej piersią 52 Używki a karmienie piersią 53 Stosowanie śprolaktogennych 55 Dieta eliminacyjna a karmienie piersią 56 Ocena stanu odżywienia kobiety karmiącej piersią 57 Piśmiennictwo 58 6. Stosowanie suplementów diety podczas ciąży i laktacji Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna 59 Kwas foliowy 60 Witamina D 62 Żelazo 62 Jod 63 Kwas dokozaheksaenowy (DHA) 64 Piśmiennictwo 65 7. Postępowanie w dolegliwościach typowych dla ciąży Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna 67 Nienasycenie (zachcianki) i awersja 67 Nudności i wymioty 68 Niepowściągliwe wymioty ciężarnych 72 Zaparcia 74 Zgaga 77 Łaknienie opaczne (pica, alotriofagia) 78 Piśmiennictwo 79 8. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących piersią z niedokrwistością Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna 81 Diagnostyka 82 Przyczyny i konsekwencje 84 Leczenie 85 Inne rodzaje niedokrwistości 89 Piśmiennictwo 94 9. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących piersią będących na dietach eliminacyjnych Agnieszka Bzikowska-Jura 95 Wstęp 95 Dieta wegetariańska – definicja i klasyfikacja 95 Skład i bilansowanie diet wegetariańskich 96 Makroskładniki odżywcze w dietach wegetariańskich 97 Dobór produktów do diet wegetariańskich 99 Składniki mineralne w dietach wegetariańskich 103 Witaminy w dietach wegetariańskich 106 Przykładowy jadłospis – dieta wegańska 107 Dieta bezglutenowa 109 Dieta bezmleczna u kobiet karmiących piersią 113 Piśmiennictwo 115 10. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących piersią po operacji bariatrycznej Iwona Boniecka 117 Zasady żywienia kobiet planujących ciążę i ciężarnych po operacji bariatrycznej 120 Żywienie kobiet karmiących po operacjach bariatrycznych 132 Podsumowanie 132 Piśmiennictwo 133 11. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących piersią z cukrzycą Anna Jeznach-Steinhagen 135 Zmiany zachodzące w ciąży pod wpływem hiperglikemii 135 Podział zaburzeń glikemii występujący w ciąży 136 Diagnostyka zaburzeń glikemii w ciąży 137 Kontrola glikemii w ciąży 139 Uwagi dodatkowe 153 Zalecenia poporodowe 155 Piśmiennictwo 157 12. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących piersią z nadciśnieniowymi stanami ciążowymi Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna 157 Nadciśnienie przewlekłe (NT) 158 Nadciśnienie ciążowe 161 Stan przedrzucawkowy 162 Piśmiennictwo 171 13. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących piersią z wybranymi schorzeniami przewodu pokarmowego Iwona Boniecka 173 Zespół jelita drażliwego 173 Nieswoiste choroby zapalne jelit 183 Piśmiennictwo 190 14. Żywienie w cholestazie ciążowej Agnieszka Bzikowska-Jura 193 Charakterystyka jednostki chorobowej 193 Zalecenia dietetyczne – dieta lekkostrawna z ograniczeniem tłuszczu 195 Piśmiennictwo 199 15. Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących piersią z zaburzeniami odżywiania Agnieszka Bzikowska-Jura 201 Wstęp 201 Klasyfikacja zaburzeń odżywiania 202 Pregoreksja 202 Zaburzenia odżywiania a zachowania żywieniowe w ciąży 206 Otyłość a ciąża 207 Sposób żywienia i stan odżywienia matki a karmienie piersią 209 Piśmiennictwo 211 16. Żywienie kobiet ciężarnych z chorobą nowotworową Marta Dąbrowska-Bender 213 Epidemiologia 213 Diagnostyka i leczenie 214 Okres po porodzie (okres karmienia piersią) 215 Postępowanie dietetyczne 215 Piśmiennictwo 219 Skorowidz 221