Psychodietetyka
Psychodietetyka to pierwszy w Polsce podręcznik zawierający wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, stylów jedzenia oraz podstaw prawa żywnościowego.
Jest to kompleksowe kompendium z zakresu dietetyki, psychologii, medycyny i nauk o zdrowiu a także kultury fizycznej.
Zawarte w nim zostały między innymi:
• Najnowsze wyniki badań dotyczące interakcji między lekami a żywnością,
• Relacja pomiędzy jedzeniem a emocjami
• Metody leczenia otyłości
• Metody i techniki pracy z osobami przejawiającymi różny poziom aktywności fizycznej, a także doświadczającymi trudności w kontrolowaniu jedzenia lub zmianie zachowań i nawyków żywieniowych.
Autorami rozdziałów są wybitni specjaliści w swoich dziedzinach.
- Kategorie:
- Redakcja: Anna Brytek-Matera
- Język wydania: polski
- ISBN: 978-83-200-6138-3
- ISBN druku: 978-83-200-5992-2
- Liczba stron: 580
-
Sposób dostarczenia produktu elektronicznegoProdukty elektroniczne takie jak Ebooki czy Audiobooki są udostępniane online po opłaceniu zamówienia kartą lub przelewem na stronie Twoje konto > Biblioteka.Pliki można pobrać zazwyczaj w ciągu kilku-kilkunastu minut po uzyskaniu poprawnej autoryzacji płatności, choć w przypadku niektórych publikacji elektronicznych czas oczekiwania może być nieco dłuższy.Sprzedaż terytorialna towarów elektronicznych jest regulowana wyłącznie ograniczeniami terytorialnymi licencji konkretnych produktów.
-
Ważne informacje techniczneMinimalne wymagania sprzętowe:procesor: architektura x86 1GHz lub odpowiedniki w pozostałych architekturachPamięć operacyjna: 512MBMonitor i karta graficzna: zgodny ze standardem XGA, minimalna rozdzielczość 1024x768 16bitDysk twardy: dowolny obsługujący system operacyjny z minimalnie 100MB wolnego miejscaMysz lub inny manipulator + klawiaturaKarta sieciowa/modem: umożliwiająca dostęp do sieci Internet z prędkością 512kb/sMinimalne wymagania oprogramowania:System Operacyjny: System MS Windows 95 i wyżej, Linux z X.ORG, MacOS 9 lub wyżej, najnowsze systemy mobilne: Android, iPhone, SymbianOS, Windows MobilePrzeglądarka internetowa: Internet Explorer 7 lub wyżej, Opera 9 i wyżej, FireFox 2 i wyżej, Chrome 1.0 i wyżej, Safari 5Przeglądarka z obsługą ciasteczek i włączoną obsługą JavaScriptZalecany plugin Flash Player w wersji 10.0 lub wyżej.Informacja o formatach plików:
- PDF - format polecany do czytania na laptopach oraz komputerach stacjonarnych.
- EPUB - format pliku, który umożliwia czytanie książek elektronicznych na urządzeniach z mniejszymi ekranami (np. e-czytnik lub smartfon), dając możliwość dopasowania tekstu do wielkości urządzenia i preferencji użytkownika.
- MOBI - format zapisu firmy Mobipocket, który można pobrać na dowolne urządzenie elektroniczne (np.e-czytnik Kindle) z zainstalowanym programem (np. MobiPocket Reader) pozwalającym czytać pliki MOBI.
- Audiobooki w formacie MP3 - format pliku, przeznaczony do odsłuchu nagrań audio.
Rodzaje zabezpieczeń plików:- Watermark - (znak wodny) to zaszyfrowana informacja o użytkowniku, który zakupił produkt. Dzięki temu łatwo jest zidentyfikować użytkownika, który rozpowszechnił produkt w sposób niezgodny z prawem. Ten rodzaj zabezpieczenia jest zdecydowanie bardziej przyjazny dla użytkownika, ponieważ aby otworzyć książkę zabezpieczoną Watermarkiem nie jest potrzebne konto Adobe ID oraz autoryzacja urządzenia.
- Brak zabezpieczenia - część oferowanych w naszym sklepie plików nie posiada zabezpieczeń. Zazwyczaj tego typu pliki można pobierać ograniczoną ilość razy, określaną przez dostawcę publikacji elektronicznych. W przypadku zbyt dużej ilości pobrań plików na stronie WWW pojawia się stosowny komunikat.
Część 1. Teoretyczne i praktyczne podstawy z zakresu dietetyki 1 1. Składniki pokarmowe – Dominika Głąbska 3 Makroskładniki 3 Składniki mineralne 14 Witaminy 28 2. Normy żywienia – Dominika Głąbska 44 Rodzaje norm żywienia 45 Wykorzystanie norm żywienia do oceny spożycia i planowania żywienia 48 Obowiązujące w Polsce normy żywienia 49 3. Rodzaje diet – Dominika Głąbska 56 Nomenklatura diet stosowanych w dietoterapii 57 Charakterystyka i zastosowanie typowych diet 59 4. Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia – Angelika Kargulewicz 67 Ocena sposobu żywienia 68 Ocena stanu odżywienia 75 5. Edukacja żywieniowa – Agata Juruć 83 Wprowadzenie 83 Z jakiego powodu edukacja żywieniowa jest potrzebna? 84 Edukacja zdrowotna i żywieniowa – definicja 87 Planowanie procesu edukacji żywieniowej 91 Cykl nauki Kolba i jego zastosowanie w edukacji żywieniowej 97 Najczęstsze bariery w efektywnej edukacji żywieniowej 99 Podsumowanie procesu edukacji indywidualnej 101 Podsumowanie 101 6. Poradnictwo dietetyczne – Ewa Lange 103 Poradnictwo dietetyczne i jego rola w zmianie zachowań żywieniowych 103 7. Dietoprofilaktyka i dietoterapia – Dariusz Włodarek 122 Zasady żywienia osób zdrowych oraz prewencja chorób cywilizacyjnych 123 Dietoterapia wybranych stanów chorobowych 129 8. Wprowadzenie do prawa żywnościowego – Anna Rej-Kietla 147 Unijne prawo żywnościowe 150 Ewolucja i rozwój prawa żywnościowego w Polsce 154 Zakres przedmiotowy prawa żywnościowego 156 Część 2. Teoretyczne i praktyczne podstawy z zakresu psychologii 163 9. Style jedzenia i ich charakterystyka – Bianka Lewandowska 165 Normalne style jedzenia 166 Problemowe style jedzenia 170 Optymalne style jedzenia 175 10. Emocje i ich regulacja a jedzenie: wzajemne współzależności – Anna Brytek-Matera 181 Procesualny model regulacji emocji 182 Poznawcza regulacja emocji 184 Relacja między stresem a zachowaniami żywieniowymi 186 Związek emocji z jedzeniem 188 Koncepcja jedzenia emocjonalnego 191 11. Psychologia odchudzania – Agata Juruć 196 Proces odchudzania – wstęp do problematyki zjawiska 196 Efektywność odchudzania 198 Zmiany emocjonalne wynikające z restrykcji żywieniowych 198 Motywacja i jej rola w procesie odchudzania 202 Etapy interwencji w redukcji masy ciała 207 Podsumowanie 212 12. Niezdrowe nawyki żywieniowe i ich zmiana – Monika Bąk-Sosnowska 214 Pojęcie nawyku żywieniowego i mechanizm jego działania 214 Wyznaczniki niezdrowych nawyków żywieniowych 216 Uwarunkowania niezdrowych zachowań żywieniowych 217 Zmiana jako proces 220 Psychologiczne determinanty motywacji do zmiany 222 Samokontrola a samoregulacja 225 Podsumowanie 226 13. Jak skutecznie zachęcać klientów/pacjentów do zmiany? Zastosowanie dialogu motywującego w psychodietetyce – Małgorzata Adamczyk-Zientara 228 Czym jest motywacja do zmiany? 228 Czym jest dialog motywujący? 229 Jak stosować dialog motywujący w praktyce psychodietetyka? 237 Jak skuteczny jest dialog motywujący w psychodietetyce? Przegląd badań naukowych 240 Jak uczyć się dialogu motywującego? 241 Podsumowanie 242 14. Podstawy pomocy psychologicznej – Sylwia Kluczyńska 244 Pomoc psychologiczna i jej formy 244 Czynniki sprzyjające skutecznemu pomaganiu 246 Komunikacja w procesie pomocy 248 Budowanie relacji i ustalanie celów pomocy 251 Opór w procesie pomocy 253 Etyczne aspekty pomocy psychologicznej 254 Psychologiczne koszty pomagania 255 15. Poradnictwo psychologiczne – Jan Czesław Czabała, Agnieszka Czachor 259 Wprowadzenie 259 Definicja i cele poradnictwa 260 Charakterystyka kryzysów rozwojowych 261 Problemy dietetyczne jako jeden z objawów kryzysu rozwojowego 262 Rodzaje zmian potrzebne do poradzenia sobie z objawami kryzysu rozwojowego 264 Sposoby osiągania tych zmian – proces poradnictwa psychologicznego 265 Część 3. Teoretyczne i praktyczne podstawy z zakresu nutrigenetyki, nauk o lekach i o zdrowiu 277 16. Wprowadzenie do nutrigenetyki – Agata Chmurzyńska 279 Podstawowe informacje o nutrigenetyce 279 Polimorfizm genów 280 Genetyczne uwarunkowania cech 283 Związek między polimorfizmem genów a wyborami żywieniowymi 289 17. Wpływ pożywienia na farmakoterapię – Anna Staniszewska 291 Wprowadzenie 291 Czas między spożyciem posiłku a zażyciem leku 292 Interakcje między płynami a stosowanymi lekami 294 Interakcje między pożywieniem a stosowanymi lekami 298 18. Suplementy diety – Ewa Sicińska, Barbara Pietruszka 308 Definicja i podstawowe uregulowania prawne 308 Rynek i uwarunkowania stosowania suplementów 314 Korzyści i zagrożenia związane ze stosowaniem suplementów 315 19. Zdrowie publiczne – Dominik Olejniczak 325 Wprowadzenie 325 Epidemiologia w zdrowiu publicznym 328 Podstawowe założenia zdrowia publicznego 331 Polityka zdrowia publicznego 335 Ustawa o zdrowiu publicznym 336 Narodowy Program Zdrowia 338 20. Profilaktyka chorób i promocja zdrowia – Dorota Cianciara 343 Wprowadzenie 343 Trzy rewolucje zdrowia publicznego 344 Współczesne koncepcje zdrowia 345 Definicje profilaktyki chorób i promocji zdrowia 347 Interpretacje profilaktyki chorób i promocji zdrowia 348 Porównanie profilaktyki chorób i promocji zdrowia 355 Realizacja profilaktyki populacyjnej i promocji zdrowia 357 21. Współczesne urządzenia w zakresie monitorowania zdrowia:e-health i m-health – Kamila Czepczor-Bernat 361 Definicja i charakterystyka e-health i m-health 362 E-health i m-health w praktyce 365 Skuteczność działań z zakresu e-health i m-health w kontekście zmiany zachowań zdrowotnych 374 Zalety, wady i bariery w implementacji działań e-health i m-health 376 Część 4. Teoretyczne i praktyczne podstawy z zakresu kultury fizycznej 379 22. Promocja aktywności fizycznej – Ida Laudańska-Krzemińska 381 Poziom aktywności fizycznej i sposoby jej pomiaru 381 Rekomendacje w zakresie aktywności fizycznej dzieci, młodzieży, osób dorosłych i starszych 385 Modele i strategie w promocji aktywności fizycznej 387 23. Wpływ wysiłku fizycznego na organizm człowieka – Jarosław Krzywański, Hubert Krysztofiak, Andrzej Ziemba 398 Fizjologiczna adaptacja do zwiększonej aktywności fizycznej 398 Aktywność fizyczna w zachowaniu zdrowia 407 Skutki unieruchomienia 416 Skutki nadmiernej aktywności fizycznej 418 Część 5. Wybrane jednostki nozologiczne w pracy psychodietetyka 423 24. Otyłość 425 Aspekt medyczny – Magdalena Olszanecka-Glinianowicz 425 Aspekt psychologiczny – Alicja Głębocka 438 Aspekt dietetyczny – Joanna Myszkowska-Ryciak 447 25. Jadłowstręt i bulimia psychiczna 464 Aspekt medyczny – Katarzyna Ziora 464 Aspekty psychologiczne i psychoterapeutyczne – Barbara Kostecka, Elżbieta Galińska, Katarzyna Kucharska 483 Aspekt dietetyczny – Joanna Myszkowska-Ryciak 501 26. Zaburzenie z napadami objadania się: aspekt psychologiczny – Beata Ziółkowska 516 Wprowadzenie 516 Historia i rozpowszechnienie zaburzenia 517 Diagnozowanie zaburzenia z napadami objadania się 519 Uwarunkowania i mechanizm objadania się 522 Bliskie i odległe następstwa zaburzenia 527 Leczenie i psychoterapia 528 Podsumowanie 531 27. Choroby układu krążenia – Dorota Łoboda 535 Miażdżyca 535 Nadciśnienie tętnicze 538 28. Choroby tarczycy – Dorota Łoboda 542 Krótka charakterystyka medyczno-epidemiologiczna 542 Uwarunkowania żywieniowe i zalecenia dietetyczne 542 29. Cukrzyca typu 2 – Dorota Łoboda 547 Krótka charakterystyka medyczno-epidemiologiczna 547 Uwarunkowania żywieniowe i zalecenie dietetyczne 548 30. Wybrane choroby przewodu pokarmowego – Dorota Łoboda 552 Choroba refluksowa przełyku 552 Wrzody żołądka i dwunastnicy 555 Rak żołądka 558 Rak jelita grubego 560 Skorowidz 563